U trendu

U poplavljenim delovima Italije spasioci pokušavaju da stignu do izolovanih stanovnika

Spasilačke ekipe probijaju se danas do mesta na severu Italije u koja zbog poplava nije moglo da se stigne putevima i koja su bez struje i mobilne telefonije, a moguće je uskoro proglašavanje vandrednog stanja.

Šef kišom i poplavama najteže pogođene severne oblasti Emilija-Romanja Stefano Bonaćini izjavio je da je devet stanovnika izgubilo život, a da se traga za nestalima koje je odnela voda.

Predsednici opština u toj oblasti upozorili su da su udaljena sela potpono odsečena od sveta jer su putevi neprohodni zbog odrona, a mreža mobilne telefonije ne radi.

Čelnica Merkata Seraćene, Monika Rosi, izjavila je da zato spasilački timovi još ne mogu do stanovnika da im pomognu i procene štetu.

„Ako padne još kiše, situacija će postati tragična“, upozorila je Rosi.

U nekim delovima grada Faence koji su i jutros pod vodom, automobili su potoplljeni do krov, a voda i mulj su napunili podrume.

Više od 10.000 ljudi napustilo je domove, neki spasilačkim helikopterima s krovova i balkona, a drugi su prevezeni gumenim čamcima.

U italijanskim provincijama pogođenim poplavama do nedavno bila dugotrajna suša. Posle prve, nedavne provale oblaka šteta je već biila oko milijardu evra.

Bonaćini je saopštio da su gubici sada dostigli više milijardi zbog velike poljoprivredne štete i uništene infrastrukture i pozvao Vladu da proglasi vanredno stanje što je moguće kada se sledeće nedelje premijerka Đorđije Meloni vrati sa samita Grupe sedam (G7) u Japanu.

Italijanski poljoprivredni lobi Koldireti saopštio je da je poplavljeno više od 5.000 zagdinstava sa staklenicima, rasadnicima i štalama, hiljadama hektara vinograda, voćnjaka, farmi povrća i žitnih polja.

Poglavar Rimo-katoličke crkve, papa Franja, uputio je saučešće stanovnicima Emilije-Romanje obaveštavajući ih da se moli za njih, saopštio je danas Vatikan.

Delovi Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine takođe su prijavili poplave i klizišta zbog kojih je bila potrebna evakuacija stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.