najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Rusiji od gripa umrlo 107 ljudi

Ove sezone je od gripa u Rusiji umrlo više od 100 ljudi, a većina je bila zaražena virusom H1N1, odnosno svinjskim gripom, saopštila je danas ministarka zdravlja Rusije Veronika Skvorcova.

“Do juče je umrlo 107 osoba od gripa, od kojih su četiri trudnice i osmoro dece”, rekla je Skvorcova Tasu.

Navela je da niko od njih nije bio vakcinisan i da su se kasno obratili lekarima.

Skvorcova je kazala da su ova i naredna nedelja najkritičnije, a da će potom epidemija početi da opada.

Prema njenim rečima medju obolelima najviše je onih sa svinjskim gripom,  od 75 do 95 odsto, dok su ostala dva virusa su daleko lakši, zaraznost im je dva puta manja nego kod svinjskog.

U jednom od moskovskih domova zdravlja dopisnici agencije Beta je, medjutim, rečeno da svi oboleli dobijaju dijagnozu “akutna virusna infekcija”, jer je za postavljanje dijagnoze “svinjski grip” neophodno raditi laboratorijske analize. Po rečima lekara, te analize se vrše samo u slučaju hospitalizacije.

U Moskvi su zbog pogoršane epidemiološke situacije u domovima zdravlja privremeno ukinuti redovni kontrolni lekarski pregledi, kao i poseta dečijim domovima zdravlja za decu do tri godine. Takodje je produženo radno vreme domova zdravlja.

Veliki broj ljudi se u ruskoj prestonici kreće sa medicinskim maskama na licu, a zvaničnici savetuju izbegavanje javnih mesta, javnog prevoza. Moskovski metro je saopštio da svakodnevno, na svakih četiri sata dezinfikuje vozove.

U apotekama se najviše traže medicinske maske i protivvirusni preparati. Aleksej Hripun, šef moskovske vlade za zdravstvenu zaštitu rekao je da u apotekama masaka sada nema, jer su gradjani kupili mesečne, čak i šestomesečne rezerve.

U više regiona Rusije zatvorene su škole. U Moskvi i Sankt Peterburgu danas je objavljen dodatni raspust od 1. februara za učenike nižih razreda osnovnih škola. Po celoj Rusiji zatvoreno je potpuno ili delimično više od hiljadu škola, navodi Rusija 24.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike