U septembru u Siriji 3.000 žrtava, najviše u 2017. godini

U gradjanskom ratu u Siriji u septembru je poginulo bar 3.000 ljudi, uključujući 955 civila, što je najviše u jednom mesecu ove godine, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Direktor te organizacije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman rekao je da je „više od 70 odsto civilnih žrtava stradalo u vazdušnim udarima (sirijskog) režima ili Rusije, ili u napadima medjunarodne koalicije koju predvode SAD“.

Opservatorija, koja se oslanja na obimnu mrežu izvora širom Sirije, navela je da je u septembru u Siriji ubijeno 955 civila, medju kojima 207 dece, a 738 islamskih ekstremista.

Abdel Rahman je rekao da je uzrok povećanja broja žrtava „pojavanje napada medjunarodne koalicije i Rusije na uporišta džihadista na severu i istoku Sirije, ali i napada sirijskog režima i Rusije na oblasti koje drže (sirijski) pobunjenici“.

Snage sirijskog režima uz podršku Rusije vode ofanzivu na grad Deir Ezor na istoku Sirije koji je još pod kontrolom ekstremista Islamske države.

S druge strane, medjunarodna koalicija na čelu sa SAD pruža podršku iz vazduha Sirijskim demokratskim snagama (SDF), savezu kurdskih i arapskih boraca, koje nastoje da isteraju Islamsku državu iz njenog bastiona, grada Rake, i iz grada Deir Ezora.

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je više od 330.000 ljudi, dok su milioni u izbeglištvu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike