U trendu

U Trstu proslavljen pravoslavni Božić

RIM – Pravoslavni vernici u Trstu, među kojima su najbrojniji Srbi, proslavili su Badnje veče i prisustvpovali Božićnoj liturgiji u crkvi Svetoga Spiridona, uz puno poštovanje antikovid mera, piše lokalni list “Pikolo”.

U samokj crkvi Svetoga Spiridona označen je na patosu broj mesta koja mogu biti zauzeta, uz poštovanje fizičke distance, na ulazu je merena temperatura, a vernici su nosili maske.

Službu je služio otac Raško, a i ove godine kao i prdhodnih u sluzenju mu se pridružio i sveštenik grčke pravoslavne crkve u Trstu.

Gradonačlnik Trsta Roberto di Pjaca odlučio je da gradski trgovi i ulice ostanu sve do polovine januara svečano okičeni “u znak poštovanja pravoslavnog Božić i Nove Godine”.

“Želimo da podelimo sa našom bračom, našim sugrađanima pravoslavne vere radost najvećeg hrisčanskog praznika. Pravoslavni Božić slavimo sa zajednicama koje su vekovima prisutne u Trstu i koje su bile, i danas su svedočanstvo istorije i posebnog mesta ovoga grada u scrcu Evrope”, rekao je Di Pjaca.

Po rečima gradonačelnika, na taj način Trst izražava poštovanje prema kulturnim, verskim i porodičnim običajima i vrednostima koje stanovnici Trsta dele sa onima koji su pravoslavne vere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.