U trendu

U Velikoj Britaniji vakcinacija i mladih od 16 i 17 godina

LONDON – Velika Britanija daće mogućnost svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima da prime prvu dozu vakcine Fajzer protiv kovid-19, rekli su juče britanski savetnici za vakcinaciju, proširujući davanje vakcina i na tu starosnu kategoriju.

Britanski Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) saopštio je da dopunjuje prvobitni savet koji je dao prošlog meseca, u jeku promena nastalih širenjem zaraze među mlađim kategorijama, prenosi Rojters.

„Nakon pažljivog razmatranja poslednjih podataka savetujemo da se zdravim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima ponudi prva doza vakcine Fajzer-BioNTeć. Savet o tome kad bi trebalo da se ponudi druga doza doći će kasnije“, rekao je Vei Šen Lim, zvaničnik JCVI.

„Dok je kovid obično blag ili asimptomatičan kod mnogih mladih ljudi, za neke može biti vrlo neugodan, a za ovu određenu grupu očekujemo da će jedna doza vakcine pružiti dobru zaštitu protiv ozbiljne bolesti i hospitalizacije“, dodao je Vei Šen Lim.

JCVI je saopštio da je najvažnije za decu da su zdrava i da idu u školu iako će to imati i pozitivne efekte na širem planu.

Ministar zdravstva Sadžid Džavid rekao je da je prihvatio ovaj savet.

Britanija je zauzela oprezniji pristup vakcinisanju dece i mladih nego SAD i Izrael, koji nastavljaju s masovnim vakcinisanjem onih ispod 18 godina.

JCVI je 19. jula objavio da zauzima oprezniji pristup, kad je prvobitno odlučio da neće nuditi vakcine deci i mladima.

Odbor se drži inicijalnog saveta kada se radi o kategoriji od 12 do 15 godina, a to je da se vakcinišu samo oni s određenim zdravstvenim tegobama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.