U trendu

Ukrajina dobila aparate za disanje prevremeno rođenih beba

ŽENEVA – Globalna zdravstvena agencija Junitejd donirala je Ukrajini 220 specijalizovanih prenosivih uređaja za disanje, koji mogu pomoći u spasavanju života prevremeno rođenih beba, čak i u bolnicama na prvoj liniji sukoba u kojima nema elektične energije.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba 24. februara oštećene su i uništene stotine bolnica, a linije snabdevanja se prekinute, što je novorođenčad dovelo u smrtnu opasnost ili u rizik od invaliditeta zbog nedostatka medicinske opreme i medicinskog kiseonika, prenosi Rojters.

Erve Veruzel, portparol Junitejda, rekao je na brifingu za novinare da rat izaziva dodatni stres za trudnice i dovodi do povećanja broja prevremenih porođaja, koji se u nekim delovima Ukrajine utrostručio.

Novi uređaji za održavanje kontinuiranog pozitivnog pritiska u disajnim putevima (bCPAP) sada su dostupni najmlađim pacijentima u 25 ustanova širom Ukrajine, rekao je Veruzel.

Agencija Junitejd, koja deluje pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, finansira programe za inovacije u sferi medicine uglavnom u siromašnim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.