U trendu

Ukrajina planira raketne probe iznad oblasti Krima

Ukrajina je protivno svim međunarodnim sporazumima donela jednostranu odluku da izvede raketne probe u suverenom vazdušnom prostoru Rusije u oblasti Simferopolja, saopštila je Rosavijacija.

Navedeno je da je 24. novembra Ukrajina izdala avijaciono upozorenje o aktiviranju opasnih zona u vazdušnom prostoru zbog probnih raketnih lansiranja, planiranih za 1. i 2. decembar.

Objavljivanje ovog upozorenja nije usaglašeno ni s nadležnim organima Rusije, niti s ruskim provajderom aeronavigacionih usluga. U ovim zonama lete civilni i državni avioni, naglašeno je u saopštenju. Ovakva dejstva ukrajinske strane, prema mišljenju Rosavijacije, narušavaju odredbe Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz 1944. godine i ugrožavaju bezbednost međunarodne aeronavigacije, stvarajući potencijalnu opasnost za civilne letove.

Jednostrana dejstva, navela je Rosavijacija, svedoče o tome da ukrajinska strana ne želi da se konstruktivno bavi normalizacijom vazdušnog saobraćaja iznad Crnog mora i praktično diskredituje napore Sekretarijata Međunarodne organizacije civilne avijacije da se ovo pitanje reši.

Rusija će iskoristiti sva sredstva da zaštiti Krim Rosavijacija je, takođe, saopštila da su ruske i međunarodne avio-kompanije obaveštene o planovima Ukrajine u vezi s raketnim probama. Rusija preduzima sve neophodne mere bezbednosti letova, izjavio je zvanični predstavnik „Rosavijacije“ Sergej Izvoljski.

„Sve aviokompanije su obaveštene o tome da je Ukrajina uvela nepravosnažno ograničenje letova. Naravno, neće se leteti u zabranjenoj zoni u slučaju da Ukrajina ne ukine svoju odluku. Rusija će preduzeti i preduzima sve neophodne mere i dejstva kako bi obezbedila letove kako za ruske operatere, tako i za inostrane kompanije“, rekao je Izvoljski u intervjuu televizijskom kanalu „Rusija 24“.

On je naglasio da će „Rosavijacija“ zajedno s diplomatskim predstavnicima raditi na rešavanju ovog pitanja. „Nadamo se, ipak, zdravom razumu ukrajinske strane“, naveo je Izvoljski.

Kijev ne želi da komentariše najavu raketnih probi iznad Krima

Ukrajinski generalštab ne komentariše informacije o izvođenju raketnih probi u oblasti Krima, izjavio je u petak portparol Generalštaba Vladislav Seleznjov.

Ukrajina planira raketne probe iznad oblasti Krima Jednostarano odlučila o izvođenju raketnih probi 1. i 2. decembra u suverenom vazdušnom prostoru Rusije u oblasti Simferopolja.

„Ne komentarišemo ove informacije. Sve što se tiče privremeno okupirane teritorije pitanje je ili za Ministarstvo inostranih poslova ili za Ministarstvo za pitanja nekontrolisanih teritorija Donbasa“, rekao je Seleznjov.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine za pitanja vojne operacije u Donbasu Andrej Lisenko takođe nije želeo da komentariše ove informacije. U Državnoj avio-službi Ukrajine „Ukraeroruhe“ takođe su se suzdržali od komentara.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)