U trendu

Ukrajina traži od SAD da pošalju borbene avione F-16

MINEN – Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su danas članove američkog Kongresa da utiču na predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

„Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu“, izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

Predsednik SAD je prošlog meseca kratko odgovorio „ne“ kada su ga pitali da li bi odobrio zahtev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocenili da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se fokusiraju na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu, dugotrajnu obuku, međutim oni nisu kategorički isključili mogućnost isporuke borbenih aviona.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su prilagodile rakete vazduh-zemlja američke proizvodnje AGM-88 HARM za ispaljivanje sa svojih lovaca MiG-29 sovjetskog dizajna, ali tvrde da njihovi piloti mogu efikasnije da gađaju ruske raketne jedinice naoružane sistemima S-300 i S-400 sa raketama AGM-88 koje se lansiraju sa američkih mlaznih lovaca F-16.

Republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je u međuvremenu da američki komgresmeni podržavaju obuku ukrajinskih pilota na F-16 i izrazio uverenje da će Bajdenova administracija uskoro pristati na to.

On je rekao je da ne brine da će isporuke američkih borbenih aviona F-16 dovesti do eskalacije sukoba.

„Ne brinite o tome kako da ne isprovocirate Putina, brinite o tome kako da ga pobedite“, rekao je Grejem u intervjuu TV mreži ABC.

Od početka sukoba u Ukrajini Vašington je obezbedio vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od oko 30 milijardi dolara.

RUSIJA JE SAOPŠTILA danas da Ukrajina planira da uoči predstojeće sednice SB UN izazove nuklearni incident na svojoj teritoriji i da krivicu svali na Moskvu, ali u saopštenju zvanične Moskve nisu pruženi dokazi za ovo upozorenje, prenosi Rojters.

Od početka sukoba u Ukrajini pre skoro godinu dana Rusija je više puta optuživala Kijev da planira da izvede operacije sa nekonvencionalnim oružjem koristeći biološke ili radioaktivne materije s ciljem da krivicu svali na Moskvu.

Iako se takav napad nije dogodio ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su radioaktivne materije prevezene u Ukrajinu iz nekih evropskih zemalja i da Kijev priprema „provokaciju velikih razmera“.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimnir Zelenski objavio je danas na svom Tviter nalogu da je nastavio prijateljski dijalog sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Nastavljen je prijateljski dijalog sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Sumirali smo rezultate nedavnih susreta i razgovarali o predstojećim diplomatskim događajima, posebno o implementaciji naše mirovne formule u 10 koraka“, objavio je Zelenski na Tviteru.

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA planira da nametne Rusiji nove mere kontrole izvoza i novi paket sankcija koji cilja ključne industrijske grane, preneo je danas portal Blumberg njuz citirajući ljude upućene u to pitanje.

Nove sankcije će biti usmerene na ruske sektore odbrane i energetike, finansijske institucije i nekoliko pojedinaca, navodi se u izveštaju Blumberga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.