najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ukrajina tvrdi da Rusija priprema nemire na Krimu

Ukrajinske vlasti danas su optužile Rusiju da priprema nemire na njenoj teritoriji u svetlu pojačanih tenzija izmedje dve zemlje zbog poluostrva Krim.

“Neprijatelj predvidja masovne provokacije duž prve linije fronta na istoku Ukrajine, koje će biti praćene optužbama da ukrajinska strana ne poštuje sporazum iz Minska”, saopštili su izvori bliski ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je u četvrtak da se vojne jedinice u blizini granica s Krimom i Donbasom, na istoku Ukrajine, stave u stanje pune borbene gotovosti.

Podizanje borbene gotovosti usledilo je nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za pokušaj terorističkog napada na Krimu pripojenom Rusiji 2014. godije, koji su pokušali da izvedu ubačeni ukrajinski saboteri.

Rusija je danas saopštila da je na Krimu rasporedila sistem raketne odbrane S-400.

Ruska obaveštajna služba (FSB) navela je pre dva dana da je sprečila terorističke napade na Krimu, čije su mete bili najvažniji infrastrukturni elementi na polustrvu.

Za pripremanje napada, FSB je optužila obaveštajni sektor ukrajinskog Ministarstva odbrane, navodeći da su prilikom pokušaja upada sabotera na Krim ubijeni jedan ruski obaveštajac i vojnik.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocenio je da su navodne ukrajinske akcije “zločin protiv Rusije i ruskog naroda” i dodao da bi predsednik Vladimir Putin mogao da prekine diplomatske odnose s Ukrajinom ukoliko ne bude bilo “drugih načina da se utiče na sadašnju situaciju”.

Reagujući na rastuću tenziju, SAD su pozvale obe strane da izbegnu eskalaciju izrazivši izuzetnu zabrinutost, dok je Francuska istakla značaj reševanja situacije putem dijaloga izmedju Rusije i Ukrajine.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja nadgleda primirje na istoku Ukrajine, saopštila je danas da će povećati broj svojih posmatrača na granici s Krimom.

Pored tenzija zbog poluostrva, Rusija i Ukrajina se spore oko istoka Ukrajine gde su sukobi izmedju ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika, koji, kako tvrdi Kijev, imaju podršku Rusije koja to kategorično poriče.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike