najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umesto Bokove, Georgijeva kandidat Bugarske za genseka UN

Bugarski premijer Bojko Borisov imenovao je danas Kristalinu Georgijevu, aktuelnu potpredsednicu Evropske komisije, za kandidata za novog generalnog sekretara UN, objavili su danas bugarski portal Novinite. com i Rojters.

Do sada je, u pet rundi glasanja u Savetu bezbednosi UN, kandidat Bugarske bila Irina Bokova, generalna sekretarka Uneska, koja je tokom poslednjeg glasanja zauzela šesto mesto.

Imenovanje Georgijeve, uticajne potpredsednice EK zadužene za budžetska pitanja, povećava šanse Bugarske u trci za šefa UN, rekao je Borisov na sednici vlade, prenosi Rojters.

“Smatramo da će to biti uspešnija kandidatura”, rekao je Borisov ministrima.

U petoj rundi prvo mesto zauzeo je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš a drugo kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Prošle nedelje, uoči pete runde glasanja u savetu bezbednosti UN, Borisov je izjavio da će Bugarska nastaviti da podržava Bokovu “nastaviti bar do 26. septembra, kada ona mora da bude među dva glavna kandidata”.

Borisov je, kako prenosi Rojters, precizirao da će razmisliti šta da radi ukoliko Bokova ne bude prva ili druga u narednoj rundi glasanja 26. septembra, ali nije rekao da li to znači da će razmotriti drugog kandidata.

Mediji su i ranije pisali o tome da li će Bugarska promeniti kandidata i umesto Irine Bokove kandidovati Kristalinu Georgijevu.

Bugarska štampa spekulisala je u proteklom periodu i o umešanosti Moskve u igre oko zamene bugarskog kandidata za genseka UN, što je Moskva demantovala.

Portparolka ruškog MIP Marija Zaharova je rekla da je nemačka kancelarka je na marginama nedavnog samita G20 u Hangdžou pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj podršci ruske strane jednom bugarskom kandidatu – ali ne ovom koji je zvanično nominovan.

Moskva je “jasno” stavila do znanja Merkelovoj da je “bilo koji direktni ili indirektni pokušaj da utiče na Bugarsku neprihvatljiv,” rekla je Zaharova, preneo je TAS S.

Berlin je u međuvremenu odgovorio, optuživši Moskvu za lažne tvrdnje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike