U trendu

Umro nekadaĆĄnji lider Kju Kluks Klana

NekadaĆĄnji vodja Kju Kluks Klana (KKK) Edgar Rej Kilen koji je osudjen 2005. zbog ubistva trojice aktivista za gradjanska prava četiri decenije ranije na tri uzastopne kazne od 20 godina zatvora, umro je u zatvoru u 93. godini, saopĆĄtila je sluĆŸba za zatvore drĆŸave Misisipi.

U saopơtenju se navodi da će biti uradjena autopsija ali da nema sumnje da je Kilen umro prirodnom smrću.

Aktivisti DĆŸejms Čejni, Majkl Ć verner i Endru Gudman uhapĆĄeni su zbog saobrćajnog prekrĆĄaja 1964. dok su istraĆŸivali paljenje crnačke crkve kod Filadelfije, u Misisipiju. Zamenik ĆĄerifa ih je potom pustio, ali je prethodno obavestio Kju Kluks Klan, čiji su pripadnici 21. juna 1964. ubili trojicu aktivista.

Tela ubijenih pronadjena su 44 dana kasnije, a tadaĆĄnji guverner Misisipija je do tada tvrdio da je njihov nestanak prevara.

Smrt trojice aktivista je ĆĄokirala SAD, doprinela usvajanju Zakona o gradjanskim pravima iz 1964. i bila prikazana u filmu „Misisipi u plamenu“ (Mississippi Burning) iz 1988.

Na prvom sudjenju, 1967, Kilen, sveĆĄtenik i radnik u pilani, nije osudjen jer porota nije mogla da donese jednoglasnu presudu, budući da je jedna članica porote tvrdila da ne moĆŸe da osudi sveĆĄtenika.

On je osudjen tek 21. juna 2005, za ubistva iz nehata, a svedoci su tvrdili da je on bio organizator Klana u viĆĄe okruga.

U intervjuu Asoơiejted presu 2014, Kilen je rekao da je segregacionista i da ne veruje u rasnu jednakost ali da nema niơta protiv crnaca. Za sebe je govorio da nije kriminalac već politički zatvorenik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.