U trendu

UN: Indija do kraja meseca prestiže Kinu po broju stanovnika

Indija će do kraja ovog meseca postati najmnogoljudnija država na svetu u čemu će prestići Kinu, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Očekuje se da će do kraja aprila indijska populacija dostići 1,425 milijardi stanovnika, što znači da će se izjednačiti, a zatim i nadmašiti Kinu, navodi se u saopštenju Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja UN.

Indijska vlada, koja nije obavila popis stanovništva od 2011. godine, nije zvanično komentarisala procene.

Ova prekretnica postavlja pitanja da li Indija može ponoviti ekonomski uspeh koji je Kinu učinio centralnom u svetskoj ekonomiji i vodećom globalnom silom.

Vest dolazi u vreme kada se Indija promoviše kao međunarodni igrač u usponu kao domaćin ovogodišnjeg samita Grupe 20 i postaje privlačnija destinacija za kompanije koje žele da se manje oslanjaju na Kinu.

„Kina će uskoro prepustiti svoj dugi status najmnogoljudnije države u svijetu“, saopšteno je iz UN-a, uz napomenu da je nije moguće odrediti tačan datum kada će Indija nadmaši Kinu po broju stanovnika.

U saošpštenju se navodi da je broj stanovnika u Kini dostigao vrhunac 2022. godine i tada počeo da pada, a neka predviđanja kažu da bi mogao pasti ispod milijarde.

Međutim, indijska ekonomija je i dalje daleko iza kineske. Dve države su 1970. godine imale skoro jednak prihod po glavi stanovnika, ali danas bruto domaći proizvod Kine iznosi 12.556 dolara po osobi, u poređenju sa 2.256 dolara u Indiji, prema podacima Svetske banke iz 2021.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.