UN: Iz Mjanmara izbeglo 370.000 Rohindža

Oko 370.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, napustilo je Mjanmar i pobeglo u Bangladeš, saopštila je danas Kancelarija UN za izbeglice (UNHCR).

Iz Mjanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, Rohindže beže od 25. avgusta. Tada su muslimanski pobunjenici napali policijske stanice i vojne punktove što je izazvalo osvetu mjanmarskih vojnika.

U sukobima je poginulo najmanje 400 Rohindža.

UNHCR je obezbedila pomoć u hrani i materijalu za privremeni smeštaj izbeglica.

Vlasti u Bangladešu pripremile su oko 800 hektara zemlje za novi kamp za Rohindže u gradu Koks Bazaru, pošto su svi postojeći kampovi puni.

Oko 80 izbeglica u Bangladeš je došlo s ranama od vatrenog oružja.

U Bangladešu je pre novog talasa izbeglica bilo smešteno oko 500.000 Rohindža koji su u tu zemlju došli posle pobune 2012.

(Beta)

1 komentar
  1. Dragan

    Setimo se samo sramnog genocida koju je vlast Srbije vršila nad Albancima sa KiM, gde je million ljudi pobijeno i još million proterano u neviđenom egzodusu koji nije imao presedana of II svetskog rata, gde je 200 hiljada albanki silovano, gde su sve albanske kuće spaljene, gde su na sve strane bile masovne grobnice albanske dece. Bar je tako tvrdio CNN and co. kao i drugi smešni zapadni mediji. Svi znamo koliko je to bilo istina. I sada odjednom kao ovce nasedamo na iste bajke iz Burme. Ako zapad nekome želi da prodaje anti-burmansku propagandu, kao što je onomad prodavao anti-srpsku propagandu, neka im je sa srećom. Ali srpski mediji bi trebalo da budu uzdržani i da izbegavaju da nekritički prenose njihove laži i nebuloze. Ne znamo šta se tamo stvarno dešava, i verovatno je propaganda iz CNN-a stostruko preterana i lažna. Gospođa San Su Ći mi ne deluje kao neki azijski Hitler, kao što se ni rukovodstvo Srbije 1999. nije sastojalo of nekih krvavih nacista. Osvestimo se. Opet lažu ceo svet da bi pravdali nove intervencije protiv nedužnih naroda.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike