U trendu

UN pred izazovom da pokaže jedinstvo naspram Severne Koreje

Vašington je pozvao Savet bezbednosti UN da se u ponedeljak izjasni o novim, strožim sankcijama prema Severnoj Koreji, koja je optužena da preti miru svojim programima nuklearnog i konvencionalnog naoružanja.

Savet bezbednosti i njegovih pet stalnih članica s pravom veta (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina) koje često imaju dijametralno suprotstavljene stavove, nalaze se pred dvostrukim izazovom – treba da sačuvaju jedinstvo naspram Pjongjanga i da usvoje još jače mere da dokažu da su odlučni.

„Potrebno je po svaku cenu sačuvati jedinstvo Saveta bezbednosti jer je to jedini instrument koji može da dovede do diplomatske inicijative sa šansom uspeha“, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Guteres, u razgovoru za francuski list JDD.

UN su već usvojile sedam serija sankcija Severnoj Koreji, čime pokušavaju da navede Pjongjang na pregovore. Taj put je imao pozitivan ishod u prošlosti, po pitanju Južne Afrike i Irana, ali posle godina i godina sankcija, navodi agencija Frans pres.

„Maksimalna čvrstina danas u obliku jačanja sankcija naša je najbolja poluga da promovišemo političko rešenje sutra i naš najbolji lek naspram rizika konfrontacije“, rekao je za Frans pres francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Njegov britanski kolega Metju Rajkroft slaže se da je potrebno izvršiti maksimalni pritisak na Severnu Koreju da bi ona promenila stav, i da bi se dala šansa diplomatiji.

Pre mesec dana SAD su uspele posle dugih pregovora da dobiju glasove Kine i Rusije za sedmi set sankcija protiv Severne Koreje. Te dve zemlje glavne su koje podržavaju Severnu Koreju sa kojom dele i granicu. Sedmim setom sankcija uvedena je zabrana uvoza uglja, gvoždja i račića iz Severne Koreje.

Sada je pitanje koliko će oštar biti tekst pred Savetom bezbednosti UN  u ponedeljak, posle poslednje severnokorejske nuklearne probe 3. septembra. Prvi predlog rezolucije koji je Vašington podneo u sredu svojim kolegama u UN odbili su Moskva i Peking, prema navodima diplomatskih izvora.

U njemu se predvidja inspekcija sumnjivih brodova na otvorenom moru, potpuni embargo na naftu, naftne proizvode i gas, zabrana uvoza severnokorejskog tekstila, vraćanje severnokorejskih državljana nazad u svoju zemlju, zamrzavanje imovine vodje Kim Džong Una, zabrana zajedničkih firmi sa Pjongjangom i zatvaranje onih koje sada postoje.

Prema diplomatama, Moskva i Peking odbili su većinu predloženih mera, i prihvatili samo sankcije na tekstil. Medjutim, oni nisu potpuno odbacili predlog. Svi članovi Saveta bezbednosti, iritirani severnokorejskim stavom, žele da se postigne dogovor o sankcijama i spremne su da pregovaraju, navelo je više diplomata.

Početkom ovog vikenda Vašington je počeo da deli novi izmenjeni tekst predloga rezolucije, rekao je jedan izvor blizak tom pitanju. Po njegovim rečima, SAD su spremne da naprave ustupke, posebno oko nafte i inspekcija na moru.

Moskva i Peking odavno se zalažu za to da sankcije UN budu praćene ozbiljnom ponudom za dijalog koji bi mogao da dovede do političkog rešenja. Ukoliko se slože Vašington, Moskva i Peking, deo o tom pitanju bi trebalo da bude uključen u rezoluciju.

Vašington sa svoje strane barata sa dve pretnje, pribegavanju vojnoj sili i eventualno kažnjavanje svake zemlje koja ima trgovinske veze s Pjongjangom ukoliko se ne postigne sporazum u UN. Oko 90 odsto severnokorejske spoljne trgovine je s Kinom.

Prema izveštaju stručnjaka UN objavljenog ovog vikenda Severna Koreja je nastavila u periodu izmedju februara i avgusta da zaobilazi embargo o oružju, kao i oštre finansijske sankcije i sankcije za neke privredne sektore, što pokazuje da što su sankcije šire, to su veća izbegavanja, navodi Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.