U trendu

UN upozoravaju na talibanske egzekucije i zloupotrebe

ŽENEVA – Više od 100 pripadnika bivših avganistanskih snaga bezbednosti ubijeno je otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast, najviše od ruke pripadnika konzervativne islamističke organizacije koja regrutuje dečake i guši prava žena, saopšteno je danas iz sedišta UN u Ženevi.

Nada al-Našif, zamenica visokog komesara UN za ljudska prava, saopštila je da je pored toga najmanje 50 osumnjičenih pripadnika lokalne ćelije Islamske države poznate kao ISIS-Korasan, ideoloških neprijatelja talibana, pogubljeno vešanjem i odsecanjem glave, prenosi Rojters.

U govoru pred Odborom za ljudska prava, al-Našifova je ukazala da vladavinu talibana prate vansudska egzekucije širom zemlje i ograničavanje osnovnih prava žena i devojčica.

Avganistanci se ove zime suočavaju sa „teškim siromaštvom i glađu“, a u uzveštajima se upozorava i na radnu eksploataciju dece, dečije brakove, pa čak i na porođaje devojčica, rekla je Nada al-Našif.

Najmanje 72 od preko 100 evidentiranih ubistava pripisana su talibanima, rekla je ona i dodala:

„U nekoliko slučajeva tela ubijenih su bila javno izložena. To je pojačalo strah među stanovništvom“.

Najmanje osam avganistanskih aktivista i dva novinara ubijeni su od avgusta, a UN su dokumentovale i 59 nezakonitih pritvora, ukazala je ona.

„Sa vojnim preuzimanjem Kabula od strane talibana, ne samo da vidimo potpuni preokret posle dve decenije napredovanja već i nekažnjene zloupotrebe koje u mnogim slučajevima ostaju neprijavljene i nedokumentovane“, predočio je Nasir Ahmad Andiša, ambasador Avganistana pri UN u Ženevi, diplomata koga svetska organizacija i dalje priznaje i istakao da „verodostojni izveštaji svedoče o etničkim i plemenskim čistkama u nekoliko avganistanskih provincija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.