najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

UNHCR: Grčka mora da se bavi imigrantima kao da se radi o prirodnoj katastrofi

Potrebno je da se vlasti u Grčkoj „probude“ i da urade više radi adekvatnog smeštaja sve većeg broja izbeglica, rekao je danas jedan visoki zvaničnik UNHCR-a, ocenivši da se navala migranata, većinom Sirijaca i Avganistanaca, pretvorila u humanitarnu katastrofu koja iziskuje postupanje kao da se radi o prirodnoj katastrofi.

Direktor evropske kancelarije UNHCR-a Visent Koetel (Vincent Cochetel) rekao je da je u Grčku stiglo više od 109.000 ljudi, bežeći od ratova i nasilja u svojim zemljama, i da većina ima za cilj da ode u druge evropske zemlje.

Prema Koetelovim rečima, neka ostrva u Grčkoj prime i do 1.000 izbeglica dnevno koje dolaze iz Turske, ali da se ni nacionalne ni lokalne vlasti nisu mobilisale do neophodnog nivoa za efekisano hvatanje u koštac sa ovolikim prilivom.

„Mi samo želimo da neki ljudi komanduju i koordinišu, to je sve što nam je potrebno“, rekao je Koetel na konferenciji za novinare. „Potrebno je da se unapredi postupanje u ovoj vanrednoj situaciji – kao da se radi o prirodnoj katastrofi“.

Koetel je ocenio da grčki zvaničnici moraju „da se uozbilje“ po pitanju izgradnje više centara za smeštaj, ishranu i pružanje drugih usluga kako bi izbeglice imale podmirene najosnovnije potrebe.

Koetel je takođe rekao da je UNHCR svestan akutne finansijske krize u Grčkoj, ali je dodao da ta zemlja šest godina ne povećava kapacitet za smeštaj izbeglica koji trenutno iznosi 1.100 lica.

Prema njegovim rečima, objekti za smeštaj izbeglice i druge migrantima na svim grčkim ostrvima su „loši“ a lokalne vlasti izbegavaju odgovornost za obezbeđivanje najnužnijih potreba u tim objektima.

Koetel je rekao da na ostrvu Kos vlasti nisu uradile ništa da uvedu struju i vodu u jednu praznu građevinu, koja bi mogla da se koristi za smeštaj izbeglica i migranata.

On je ocenio da nije uveren u to da su grčke vlasti nesposobne da nađu adekvatan smeštaj za 500 Avganistanaca koji trenutno žive u jednom parku u centru Atine.

„Tolike su zgrade prazne u toj zemlji, toliko zemlje nije obrađeno. Nemojte mi pričati da za ove ljude nije moguće naći lokacije za smeštaj“, rekao je Koetel, ali je i dodao da Evropska unija mora da pokaže veću solidarnost sa Grčkom.

Plan premeštanja 16.000 izbeglica iz Grčke u druge evropske zemlje je „korak u pravom smeru, ali je jasno nedovoljan“ u svetlu sadašnje migrantske navale, izjavio je Koetel.

UNHCR je, prema njegovim rečima, spreman da asistira Grčkoj u hvatanju u koštac sa tim problemom, ali i vlada treba da preduzme akciju i da pokaže da postupa u skladu sa svojim dužnostima.

„Nećemo preuzimati odgovornost grčkih vlasti za upravljanje prihvatnim centrima i prijemom izbeglica i migranata“, rekao je Koetel.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike