U trendu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu najbolje rangiran

BANJALUKA – Prema najnovijim podacima svetske Vebometriks rang-liste univerziteta iz januara 2023. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario je novi napredak na poziciji u Bosni i Hercegovini i na drugom je mestu od 46 rangiranih visokoškolskih ustanova iz BiH i na prvom mestu u Republici Srpskoj.

Prema prethodnom izveštaju iz jula 2022. godine ova visokoškolska ustanova je bila na trećem mestu.

U odnosu na jul 2022. godine, Univerzitet je napredovao za 43 mesta i sada se nalazi na 3.180 poziciji u svetu.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta (50 odsto ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10 odsto ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40 odsto ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova).

Prvi na listi u svetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi listu predvode Univerzitet Oksford, Kembridž i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.

Poboljšanje pozicije Univerziteta rezultat je velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.