U trendu

Uspostavljena Kontakt tačka BiH za saradnju s EUROPOL-om

SARAJEVO – U Sarajevu je danas potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne Kontakt tačke za BiH za saradnju s EUROPOL-om.

Dokument su potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, kao i šefica Odeljenja za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patrícija Silveira.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti Zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u BiH te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmene informacija između nadležnih organa u BiH i EUROPOL-a.

Time se, kako prenosi sarajevski portal Klix, otklanja poslednja formalna prepreka za potpuno i potpuno delovanje u odnosima policijske saradnje BiH i EUROPOL-a kao veoma važne međunarodne organizacije.

Nešić je istakao da je napravljen veliki korak za BiH jer će značajno olakšati naše pridruživanje Evropskoj uniji.

„Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana koja još nije uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, preko Zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje sigurnosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvereni smo da će EUROPOL kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti sigurnijom i bližom porodici evropskih zemalja“, kazao je, između ostalog, Nešić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.