U trendu

Uticajni irački sveštenik: Asad da se povuče, SAD i Moskva takođe

Uticajni irački sveštenik Moktada Sadr pozvao je danas sirijskog predsednika Bašara al-Asada da podnese ostavku, a istovremeno je pozvao Vašington i Moskvu da prestanu da intervenišu u sirijskom sukobu.

„Smatram da bi bilo fer da predsednik Bašar al-Asad podnese ostavku i povuče se s vlasti, čime bi omogućio dragom narodu Sirije da izbegne ratnu pošast i terorističko ugnjetavanje“, saopštio je šiitski sveštenik, čije je sedište u Nadžafu, prenosi AFP.

Istovremeno je Sadr, koji je predvodio šiitsku miliciju u borbi protiv američke okupacije u Iraku, osudio raketni napad koji su SAD u petak izvele na vazduhoplovnu bazu u Siriji, pozvavši sve spoljne strane da se povuku iz sirijskog sukoba.

„Pozivam sve strane da povuku svoje vojne snage i opremu iz Sirije kako bi sirijski narod uzeo stvari u svoje ruke. Oni su jedini koji imaju pravo da odluče o svojoj sudbini – alternativa će pretvoriti Siriju u ruševine“, istakao je Sadr.

On je prethodno osudio i ubijanje 87 ljudi, među kojima je bilo i 31 dete, u napadu hemijskim oružjem prošle nedelje u sirijskom gradu koji je u rukama pobunjenika, za koji mnogi krive Damask.

Inače, nekoliko iračkih šiitskih milicija, među kojima neke Iran direktno podržava, pomažu Asadovom taboru u sirijskom sukobu šaljući mu borbene jedinice preko granice, ali se Sadr smatra nacionalistom čije su snage fokusirane na zaštitu svetilišta i borbu protov korupcije i neptizma, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.