U trendu

Van der Belen političarima „slušajte naše eksperte“

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen apelovao je danas na vlade savezne države i pokrajina da slušaju eksperte.

„Pandemijska situacija u Austriji je veoma ozbiljna. Ne smemo više gubiti vreme. Moramo delovati bazirano na činjenicama da bi spasili ljudske živote“, naglasio je on.

„Poslušajte savet naših eksperata“, poručio je Van der Belen političarima i zamolio sve donosioce odluka da deluju „jasno i transparentno“, i svoje delovanje prenesu građanima.

Kazao je da je situacija u bolnicama i na intenzivnim odeljenjima zabrinjavajuća, delimičmo i već nesnošljiva.

Van der Belen je istakao da je medicinsko osoblje dospelo do granica opterećenosti i da peti preopterećenje, te da prognoze za naredne nedelje ne prikazuju ništa dobro.

„Da bi se u ovoj teškoj situaciji smanjio delotvorno rizik od preopterećenja intenzivne negde potrebne su mere koje kratkoročno deluju. Moramo kontakte smanjiti za 30 odsto“, preneo je molbu eksperata predsednik države.

Istakao je da Austriji nisu potrebne svađe i novi razdori, već zajedničko delovanje.

„Sada su potrebne brze, dosledne mere, koje su u saglasnosti sa ustavom i koje su jasne, iako nisu prijatne“, podvukao je on.

Ukazao je da usled rasta broja novoobolelih u stanovništvu rastu depresija i zabrinutost zbog ekonomskog napretka, i vlada čak i veliko nerazumevanje i agresija.

Van der Belen kaže da u ovoj teškoj situaciji stanovništvo treba da bude jedinstveno jer samo tako može savladati problem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.