U trendu

Vapaji iz pritvora: 2 bivša katalonska ministra poručila – „Priznajemo Madrid, pustite nas“

Dva bivša člana katalonske vlade, koji su stavljeni u pritvor zbog uloga u referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine koji je Madrid zabranio, zatražili su da budu pušteni iz pritvora nakon što su prihvatili kontrolu Madrida nad Katalonijom, pokazuju danas objavljeni podnesci španskom sudu.

Advokati dva ministra, Hordija Turulja i Hozepa Rulja, podneli su španskom Višem sudu zahteve za puštanje njih dvojice na slobodu, u kojima se navodi da oni nisu pružili nikakav otpor uvođenju direktne kontrole španskih centralnih vlasti nad Katalonijom aktiviranjem Člana 155 španskog ustava, prenosi Rojters.

Advokati su u podnescima naveli da ne postoji opasnost da njihovi štićenici sakriju, izmene ili unište dokaze.

„Moj klijent je prihvatio primenu Člana 155 ustava španske vlade“, stoji u podnescima.

Ranije ovog meseca, španski Vrhovni sud pustio je na slobodu predsednicu katalonskog parlamenta Karme Forkadelj uz kauciju od 150.000 evra nakon što je pristala da se odrekne bilo kakve političke aktivnosti koja je protivna španskom ustavu.

Još šest bivših članova katalonske vlade i lideri dva glavna separatistička pokreta takođe se nalaze u pritvoru, čekajući suđenje u Višem sudu na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje pobune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar