U trendu

Vašington post o smrti Đorđa Balaševića

Ne samo da je u regionalnim medijima odjeknula vest da je preminuo kantautor Đorđe Balašević, već o smrti voljenog muzičara piše i američki list „Vašington post“.

Navodi se da je Balašević ostao široko popularan nakon ratova devedesetih godina na našim prostorima.

„Balašević je svoju karijeru započeo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, prvo nastupajući u bendovima, pre nego što je postao solista sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima. Kada se Jugoslavija raspala u etničkom ratu ranih devedesetih, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je podgrevao sukobe. Zbog njegovih stavova, glavni mediji u Srbiji izbegavali su Balaševića tokom ratne ere“, navodi se u tekstu za ovaj list.

„Vašington post“ je ocenio da je Balašević ostao „voljen širom etnički podeljenog balkanskog regiona nakon ratova, puneći koncertne sale u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika“.

Agencija Asošiejted pres (AP) takođe je prenela vest o smrti Đorđa Balaševića, navodeći da su „njegovi nastupi bili čuveni po komentarima na bini na razne teme“ i takođe su ukazali na njegov antiratni stav i protivljenje nacionalizmu.

Vest su preneli i drugi američki mediji poput Ej-Bi-Si njuz i Ju-Es njuz.

Američki mediji preneli vest o smrti Balaševića

Američka agencija Asošijejted pres (AP) izvestila je sinoć o smrti srpskog kantautora Đorđa Balaševića, a tu vest preneli su i drugi američki mediji, uključujući „Vašington post“, Ej-Bi-Si njuz i Ju-Es njuz.

AP navodi da je Balašević bio vrlo popularan širom nekadašnje Jugoslavije, nakon ratova 1990-ih godina.

U tekstu se podseća da je Balašević započeo karijeru krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, te da je prvo nastupao u bendovima, a potom pokrenuo solo karijeru „sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima“.

Podseća i da se nakon raspada Jugoslavije, Balašević otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je, kako se navodi, podgrevao sukobe.

„Zbog njegovih stavova, mejnstrim mediji u Srbiji izbegavali su Balaševića tokom ratne ere“, navodi AP.

Agencija napominje da je Balašević i nakon rata bio omiljen na, kako navodi, etnički podeljenom Balkanu i da je punio koncertne sale u svih šest bivših jugoslovenskih republika.

Balaševićevi nastupi, ističe AP, bili su poznati po njegovim komentarima o raznim temama na bini.

U tekstu se primećuje i da su mediji u Hrvatskoj i BiH preneli vest o smrti Balaševića, koja je u velikoj meri deljena na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.