U trendu

VB: Vlada će pristati na amanadman opozicije radi izbora

LONDON – Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona pristaće na amandman koji su uložile opozicione stranke da bi se održali izbori 11. decembra, izvestio je danas BBC, pozivajući se na neimenovane izvore iz Džonsonove kancelarije.

Džonson je juče rekao da će pokušati da „progura“ kroz parlament zakon o održavanju izbora 12. decembra, ali su protivnici želeli raniji datum, preneo je Rojters.

Britanski premijer, koji je obećao da će se Bregzit dogoditi 31. oktobra po svaku cenu, više puta je zahtevao da se održe izbori da bi se okončala, kako on navodi, „noćna mora paralize koja oduzima poverenje javnosti, sprečavajući bilo kakav ishod Bregzita“.

„Nećemo dozvoliti da se ova paraliza nastavi i na jedan ili drugi način moramo ići direktno na izbore“, rekao je Džonson juče u parlamentu.

„Ovaj dom (donji dom britanskog parlamenta) ne može držati ovu zemlju taocem“, rekao je Džonson.

Prvi božićni izbori u Britaniji od 1923. godine biće veoma nepredvidivi, birači će imati izbor između Džonsona koji se zalaže za Bregzit i lidera Laburista Džeremija Korbina koji se zalaže za ponovno pregovaranje o sporazumu pre referenduma, navodi britanska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.