najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vendola: Evropi sledi košmar ako se odrekne Grčke

Evropa će upasti u košmar ako zamišlja da može da opstane bez svoje civilizacijske kolevke – Grčke, upozorava lider nove italijanske levice Niki Vendola, koji ističe da veliki san o Evropi ne može da preživi ukoliko se iz njega izbrišu ljudska i socijalna prava.On je iskazao solidarnost sa grčkim narodom, Ciprasom i njegovom vladom, naglašavajući da pre svega želi da podrži ideju o Evropi čija društvena suština, kako kaže, propada pod kasapskim nožem Brisela i Berlina.

“Brisel naređuje Ciprasu i zahteva od njega da nastavi da krši ljudska prava Grka. Jer, ako se starcima ne pružaju lekovi, a deci se oduzima krov nad glavom, to je kršenje osnovnih statuta na kojima je Evropa utemeljena”, ukazuje predvodnik ideje o novoj levici i čovek koji je preporodio region Pulje na jugu Italije.

Ako Evropa misli, upozorava Vendola, da su “demokratska sredstva koja legitimno koristi Cipras nespojiva s njenim sadašnjim ustrojstvom, ona upada u dug i težak košmar”.

Kako navodi, grčka borba protiv stezanja kaiša, iskustvo španskog Podemosa i papa Franja bude nadu, kao jedini glasovi koji se dižu protiv situacije u svetu na način koji nije retorički i jedini politički glasovi koji se dižu protiv diktature finansijskog sektora.

Vendola poručuje da svako ko je danas blizak levici mora da se oslobodi reformističkih zabluda jer je “iluzija da možeš da jašeš na divljem liberalizmu i da ga osedlaš po tebi prihvatljivim merilima”.

“Najvažnija stvar je da se građaninu kao pojedincu vrati mogućnost da učestvuje u političkom procesu, koje mu je u ovakvoj Evropi praktično onemogućeno”, ističe on, izrazivši želju da, kako navodi, svori jednu snagu koja ne bi bila isključivo posvećena političkim ciljevima, već i ciljevima civilnog društva.

Objašnjavajući kako je Evropa upala u deficit demokratije, Vendola kaže da su, u krizi koja je nastupila zbog prenaduvanih finansijskih poslova i lažne ekonomije, političari izgubili moć, a nju je preuzela finansijska elita.

“Evropa sa svojim desnim i levičarskim establišmentom predlaže samo pojednostavljen recept: da bi se računi države doveli u red morate uništiti socijalno odgovornu državu. Zaboravili su da je socijalna država najjači i najvažniji kontrapunkt fašizmu”, naglašava Vendola.

Socijalna odgovornost je najvažniji instrument za konstrukciju demokratske Evrope, zaključuje dojučerašnji predsednik Pulje sa dva uzastopna mandata, koji želi da stvori italijanski Podemos i i doprinese jačanju nove evropske levice, a sebe opisuje kao “populističkog antipopulistu”.

(Tanjug)
 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike