U trendu

Venecuela: Kancelarija UN kritikovala Madura zbog Ortege

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava uputila je danas kritiku vladi venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura zbog smanjenja naledežnosti glavnoj državnoj tužiteljki Luizi Ortegi i pozvala vladu Venecuele da poštuje vladavinu prava i slobodu okupljanja u Venecueli.

Zvaničnici vladajuće Socijalističke partije pokrenuli su niz napada na Ortegu, od optužbi za neuračunljivost do toga da promoviše nasilje, nakon što je ona napustila Madurovu vladu, prenosi Rojters.

„Odluka Vrhovnog suda u Venecueli od 28. juna da se započne proces uklanjanja generalne tužiteljke, zamrzavanje njene imovine i zabrana da napusti zemlju duboko je zabrinjavajuća, kao što je i rastuće nasilje u državi“, rekao je na brifingu u Ženevi portparol kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

On je naveo da postoji sve veći broj izveštaja da su „snage bezbednosti vršile racije po stambenim zgradama, izvodile pretrese bez naloga i privodile ljude navodno sa namerom da ih zastraše od učestvovanja u protestima i traganja za podrskom opoziciji.“

U poslednja tri meseca vladaju veliki protesti u Venecueli protiv vlade predsednika te zemlje Nikolasa Madura u kojim je do sada poginulo 76, povređeno više od 1.000 i uhapšeno više od 3.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.