Venecuela: Sukobi na protestima protiv Madurove reforme

Venecuelanska opozicija ponovo je u ponedeljak uveče izašla na ulice, u znak protesta zbog nastojanja predsednika Nikolasa Madura da reformiše ustav u jeku duboke političke krize, pri čemu je došlo do sukoba sa policijom, koja je ispalila suzavac.

Hiljade pristalica opozicione partije Okrugli sto za demokratsko jedinstvo (MUD) okupili su se u istočnom delu Karakasa radi marša do zgrade Ministarstva obrazovanja pod sloganom „Ne diktaturi“, prenosi AFP.

Istovremeno, stotine ljudi evakuisano je noćas iz zgrada u priobalnom gradu Marakaibo nakon što su bezbednosne snage ispalile suzavac tokom sukoba s demonstrantima, a gas je ušao u stanove, škole i bolnicu, prenosi AP.

Antivladini protesti u Marakaibu postali su nasilni kada su marš demonstranata blokirali pripadnici nacionalne garde, a očevici tvrde da su velike količine suzavca ispaljene tokom jednog sata.

Oni optužuju Madura za ekonomsku kruzu koja je izazvala nestašicu hrane i tvrde da ustavnom reformom za koju se zalaže pokušava da se odupre pozivima na prevremene izbore.

Vlada je, u međuvremenu, pozvala svoje pristalice da organizuju kontraproteste.

U sukobima tokom niza protesta, otkako su počeli 1. aprila, poginulo je 36 osoba, dok ih je na stotine povređeno, saopštile su vlasti.

Vojni sudovi u Venecueli naložili su hapšenje najmanje 50 civila umešanih u masovne proteste protiv Madurove vlade, saopštila je juče nevladina organizacija Foro Penal, prenosi danas AFP.

https://twitter.com/NIRPUmbrella/status/861769027299008512

Alfredo Romero, advokat angažovan u toj organizaciji, rekao je francuskoj agenciji da su suđenja počela i traju nekoliko dana.

„Do sada je 75 osoba izvedeno pred venecuelanske vojne sudove, a 50 ih je ostalo u pritvoru“, rekao je Romero, koji zastupa uhapšene civile.

Vladini zvaničnici nisu potvrdili hapšenja niti vojna suđenja osumnjičenim civilima, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike