Verbalni rat Kontea i Salinija oko migranata

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte optužio je danas desničarskog ministra unutrašnih poslova Matea Salvinija za nelojalnost i opšesiju zaustavljanjem imigracije.

U otvorenom pismu Salviniju, Konte je naveo da je ubedio šest zemalja Evropske unije da prihvate migrante koji se nalaze na brodu humanitarne organizacije Open arms i optužio ga za „nelojalnu kolaboraciju“, jer je, tvrdi, pogrešno interpretirao Konteov stav.

„Razumem vaše religioznu i opsesivnu usredsređenost da pitanje imigracije svodite na formulu „zatvorenih vrata“. Vi ste politički lider i legitimno pokušavate da konstantno povećavate podršku birača“, napisao je Konte, prenosi Rojters.

Salvini je uzvratio rekavši da je kriv za opsesiju bezbednošću italijanskih građana i borbom protiv trgovaca ljudima, ali i protiv nevladinih organizacija koje su im saučesnici.

„Za ovu opsesiju plaća me 60 miliona Italijana“, naveo je Salvini.

Novi politički potres intenzivirao je otvoreni rat u vladajućoj koaliciji i preti da ugrozi pripreme za usvajanje budžeta za sledeću godinu na jesen, dok zemlja pokušava da se izbori sa ogromnim javnim dugom, navodi Rojters.

Agencija komentariše da Konte i Salvini koriste migrantsko pitanje u pedizborne svrhe radije nego da potraže rešenje sa partnerima Italije.

Konte, koji nije član nijedne partije, iskoristio je slučaj kada je Salvini odbio da dozvoli ulazak spasilačkog broda sa migrantima u Italiju kao priliku da „poravna račune“ sa liderom jedne od vladajućih stranaka, Lige, koja je prošle nedelje pokrenula postupak za izglasavanje nepoverenja vladi.

Salvini je tada rekao da je koalicija sa antisistemskim pokretom Pet zvezda propala i pozvao na nove izbore, posle kojih bi mogao da postane novi premijer.

Pokret Pet zvezada i opoziciona Demokratska stranka su, međutim, prekinuli debatu o izglasavanju nepoverenja vladi i otvoreno se spremaju da formiraju koaliciju kako bi marginalizovali Salvinija.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, pokret Pet zvezda je izgubio polovinu podrške svojih glasača od kada je u junu prošle godine udružio snage sa Ligom, dok je Salvinijeva partija postala najpopularnija u Italiji.

(Tanjug)

Napišite komentar