U trendu

Veteran na konju jaše kroz SAD da skrene pažnju na ratni agens

Tridesetdvogodišnji američki učesnik rata u Iraku Kolt Romberger rešio je da na konju predje put od Kalifornije do spomenika Vijetnamskim ratnim veteranima u Vašingtonu na drugoj obali Amerike, da bi javnosti skrenuo pažnju na teške posledice hemijskog agensa korišćenog u vijetnamskom ratu, takozvanog agensa „Orindž“.

Romberger koji je nasledio ljubav prema konjima i posvećenost vojnoj službi od svog pokojnog oca, planira sutra da krene na put iz Santa Monike na svom konju Gasu, i očekuje da će put trajati šest meseci.

Time želi da oda počast svom ocu Klifu i da skrene pažnju javnosti na sudbinu vijetnamskih veterana čija si su organizmi zatrovani agensom „Orindž“ (agent Orange), toksičnim defolijantom koji je u Vijetnamu korišćen za uništavanje vegetacije.

Klif Romberger bio je jedan od tih veterana. On je bio izložen toj toksičnoj hemikaliji tokom službe u Vijetnamu početkom 1970-ih.

Njegov sin na svom putu duž SAD planira da ostvari nekoliko stvari, da sakupi novac za veterane preko neprofitne fondacije koju je osnovao, da ispriča javnosti koje su razarajuće posledice upotrebe agensa „Orindž“ imale za hiljade ostarelih vijetnamskih veterana, i da poseti gradske većnice širom zemlje  i prenese tim veteranima da nisu zaboravljeni.

Uz put će ga pratiti najbolji drug njegovog oca, koji će voziti kamion sa zalihama i prikolicu za konja. 

Agens „Orindž“ upotrebljavan je da se ukloni vegetacija na mestima gde su se skrivale neprijateljske snage. SAD su zabranile njegovu upotrebu 1971. kada se saznalo koliko je ta supstanca toksična.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar