U trendu

Viegand: EU će sarađivati sa talibanima, bez priznanja

BRISEL – Evropska unija će morati da sarađuje sa talibanima, ali neće žuriti sa formalnim priznavanjem te islamističke militantne grupe za nove vladare Avganistana, izjavio je u danas izvršni direktor Evropske komisije za Aziju i Pacifik Gunar Viegand.

On je rekao da će zvanični odnosi biti uspostavljeni samo ako talibani ispune niz uslova, uključujući poštovanje ljudskih prava i neograničen pristup humanitarnim radnicima, preneo je Rojters.

„Nema sumnje među državama članicama (EU) i u kontekstu G7: moramo da sarađujemo sa talibanima, moramo da komuniciramo sa talibanima, moramo da utičemo na talibane, moramo da koristimo poluge koje imamo“, kazao je on.

„Ali nećemo žuriti sa priznavanjem ove nove formacije, niti sa uspostavljanjem zvaničnih odnosa“, rekao je on poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu.

Viegand je istakao da je nejasno da li će talibani moći efikasno da upravljaju, ali da je za EU ključni uslov za uspostavljanje zvaničnih odnosa uspostavljanje inkluzivne i reprezentativne prelazne vlade.

On je naveo da će drugi uslovi za priznavanje talibana biti dozvola slobodnog prolaza Avganistancima koji žele da napuste zemlju, uzdržavanje od odmazde protiv onih koji su povezani sa stranim silama ili bivšom vladom i sprečavanje da Avganistan postane utočište za teroriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.