U trendu

Vijesti: Abazović u Kijev ide samo sa Ramom

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović pokrenuo je ideju o zajedničkom odlasku u Kijev premijera Zapadnog Balkana, ali će s njim, prema poslednjim informacijama, u Ukrajinu, putovati samo albanski kolega Edi Rama, pišu danas podgoričke Vijesti.

Iz Vlade Severne Makedonije juče su, kažu, tamošnjim medijima saopštili da premijer Dimitar Kovačevski ipak neće ići u Kijev, “zbog intenzivne agende”.

Termin posete još nije preciziran, a predsednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić (Demos), kazao je da se nada da vest o odlasku u Kijev ne ulazi u dnevnu dozu propagande koja je, prema njegovim rečima, upadljivo visoka na crnogorskoj političkoj sceni.

Ističe da će za ukrajinski narod, ali i za Zelenskog, biti dobro da posete nemaju formalni, medijsko-revijalni karakter, već konkretne sadržaje – prvenstveno za mir, okončanje rata i diplomatsko rešenje konflikta.

”To je zapravo interes ukrajnskog naroda – da se zaustave njegove velike patnje u ovom ratu. Uostalom, ostaje da vidimo bilanse balkanske kompozicije za Kijev. Ostaje, takođe, i da isti sastav pokrene i balkanski voz za Brisel, koji je očigledno negde zaustavljen, zbog nekog kvara”, rekao je Lekić Vijestima.

Dodao je da je za verovati da je najava posete precizno definisana na liniji Ukrajina – Crna Gora, bez organizacije neke treće strane.

Podgorički dnevnik podseća da je Abazović, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, rekao da Crna Gora pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, dodajući da se nada da će ona dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao Zelenskom i da se evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor danas brane izvan granica EU, i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji.

Crna Gora je početkom aprila usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog vojne invazije na Ukrajinu, a koji se odnosi na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, promet, distribuciju dobara…

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je u petak da su “zamrznute” 44 nekretnine 34 ruska državljanina, kojima su prethodno uvedene sankcije.

Lekić upozorava da vlada mora biti transparentna i usaglašena u vezi sa stavovima i izjavama, i da stoga treba da demistifikuje informaciju o vojnoj pomoći Ukrajni.

”Za početak, da se objasni javnosti, pa i nama u parlamentu, zašto na sajtu Ministarstva odbrane stoji da je ‘usvojena odluka vlade o nastavku vojne pomoći Crne Gore Ukrajni’, dok na sajtu Vlade s iste, sedme sednice, održane 9. juna, nema takve tačke, a još manje informacije o tome“, naveo je Lekić.

Teško je, kaže, da se uz proizvodnju ovakvih nejasnoća vlada može uzeti za ozbiljno, i to povodom tako osetljivog spoljnopolitičkog pitanja kao što je rat u Ukrajni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar