U trendu

Vise od 500 civila povređeno u Almatiju, gori rezidencija

ALMATI – Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih ljudi, pretučeni su tokom nereda u Almatiju, a požar je zahvatio rezidenciju kazahstanskog predsednika i sedište gradonačelnika u tom gradu.

„Grad je danas ponovo bio na udaru ekstremista. Preduzimaju se neophodne mere za zaštitu života i bezbednosti građana. Pozivamo one koji su izašli na ulice da se raziđu“, izjavio je šef policijske uprave Almatija Kanat Timemerdenov, a prenosi agencija TAS S.

Prema njegovim rečima, tokom protesta je izgorelo 120 vozila, uključujući 33 vozila hitne pomoći i vatrogasaca, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je oko 100 kancelarija.

Uprkos vanrednom stanju koje je sinoć proglašeno u Almatiju, veliki broj demonstranata i dalje je na ulicama, javlja dopisnik TAS S-a.

Požar bukti u rezidenciji predsednika, dok zgrada u kojoj se nalazi sedište gradonačelnika gori od prvog do poslednjeg sprata.

Policija je u sukobu sa demonstrantima u Almatiju počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar