najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 70 odsto Švajcaraca za zabranu nošenja burke

Više od 70 odsto Švajcaraca podržava inicijativu da se u toj zemlji zabrani nošenje burke, rezultati su ankete sprovedene na skoro 16.000 ispitanika iz svih švajcarskih kantona, javili su švajcarski mediji.

U kantonu Tičino zabrana nošenja burke je na snazi od 1. jula. Egerkingen komisija je u martu pokrenula kampanju za raspisivanje referenduma o zabrani burke širom Švajcarske.

Istraživanje je obuhvatilo 15.842 osobe iz svih švajcarskih kantona, objavio je list Matin dimanš (Le Matin Dimanche).

Oko 55 odsto ispitanika je u potpunosti odobrilo inicijativu, dok bi 16 odsto verovatno glasalo za.

Zabranu nošenja burke podržava 73 odsto ispitanih muškaraca i 69 odsto ispitanih žena. Rezultati pokazuju da je 72 odsto švajcarskih Nemaca za zabranu, dok 70 odsto Švajcaraca u francuskom govornom području odobrava ideju.

Ipak, u rezultatima se vide jasne političke podele. Oko 96 odsto ispitanika koji su glasali za desničarsku Švajcarsku narodnu stranku podržava inicijativu, 75 odsto pristalica Socijaldemokratske partije i 73 odsto Liberalno-radikalne stranke, prenose švajcarski mediji.

Manja podrška inicijativi za zabranu nošenja burke u Francuskoj beleži se medju glasačima Zelene partije, samo 33 odsto.

Pristalice Socijalističke partije ostaju podeljene po ovom pitanju, sa 47 odsto za i 49 odsto protiv.

Predsednik Socijalističke partije Kristijan Levra rekao je ranije ovog meseca da su burke “mobilni zatvori” za žene i da ih treba eliminisati, ali da to treba učiniti kroz obrazovanje i podršku, a ne preko nacionalnih inicijativa.

Egeriken komisija ima rok do septembra sledeće godine za prikupljanje 100.000 potpisa, koliko je potrebno da se Švajcarci o ovom pitanju izjasne na referendumu.

“Švajcarska je po tradiciji zemlja slobode. Ljudska biće, muškarci i žene, gledaju jedni u druge otkrivenih lica dok govore”, navodi se u saopštenju komisije.

U saopštenju se citira presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazbura da je pokrivanje lica u javnosti kontradiktorno sa liberalnom kohabitacijom u liberalnom društvu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike