U trendu

Viškovic: RS ima dovoljno žita za sebe, ali ne i za celu BiH

BANJALUKA – Republika Srpska može proizvesti dovoljno žita za sebe, ali ne i za celu BiH, poručio je predsednik Vlade Srpske Radovan Višković i istakao da je cena električne energije u Srpskoj i dalje najjeftinija u regionu i da njeno povećanje za domaćinstva i privredu nije u planu.

Kada je o ceni gasa reč, Višković je u intervjuu za banjalučki portal Srpskainfo rekao da Srpska i BiH i dalje plaćaju cenu od 364 dolara na 1.000 kubika, istu koju je plaćana i prošle godine, zahvaljujući, kako je naveo, sporazumu koji je Srpska postigla sa Rusijom i Gaspromom.

Proizvodnja pšenice u Srpskoj je negde oko 200.000 tona godišnje, od čega može da se dobije oko 120.000 tona brašna. U normalnim okolnostima, potrošnja građana u Srpskoj je negde oko 5.500 tona brašna mesečno. To znači da naša jedna žetva obezbeđuje brašna za skoro dve godine. Međutim, problem je što FBiH nema značajnu proizvodnju pšenice, pa dobar deo brašna ili pšenice iz Srpske završi u Federaciji BiH. U tom slučaju, proizvodnja pšenice u BiH nije dovoljna za prehranu svih stanovnika, i moramo uvoziti određenu količinu pšenice sa drugih prostora“, precizirao je Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar