U trendu

Vladu FBiH formirati političkim dijalogom, bez nametanja izmena Ustava

SARAJEVO – Nakon isteka roka za formiranje Vlade Federacije BiH i poslednjeg današnjeg upozorenja visokog predstavnika Kristijana Šmita političarima da reše to pitanje, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića smatra da nipošto ne treba nametati nove izmene federalnog Ustava, već da vladu treba formirati političkim dogovorom.

„Njegova (Šmitova) najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rešenje samo ohrabruje stranke Trojke da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo Visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što je nedopustivo“, saopštili su iz SDA.

S obzirom na to da je, kažu, visoki predstavnik u svojoj izjavi naglašavao volju demokratske većine, podsećaju ga da je ta demokratska većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH juče usvojila deklaraciju kojom se protivi tome da OHR menja Ustav FBiH. Identična deklaracija usvojena je i u prošlom sazivu Parlamenta, dodaju.

SDA smatra da se do nove Vlade Federacije BiH može doći isključivo političkim dogovorom i od okončanja izbora insisitira na tome.

„Ponovo upućujemo poziv da političke stranke čiji su predstavnici izabrani u rukovodstvo Federacije (SDA, SDP i HDZ) otpočnu sa političkim dijalogom i postignu dogovor u skladu sa Ustavom i izbornim rezultatima. SDA je u svakom trenutku spremna na razgovore koji bi doveli do rešenja, poštujući volju većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH“, naveli su iz SDA.

Ukazuju da insistiranjem na striktnom poštovanju Ustava SDA ne blokira procese.

„Naprotiv, blokade proizvode HDZ i Trojka plus koje uporno odbijaju bilo kakav politički dijalog“, tvrde iz SDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.