U trendu

Vlasti DNR i LNR pozivaju ukrajinsku vojsku na predaju

KIJEV – Donjecka Narodna milicija pozvala je građane Ukrajine da zamole svoje rođake u vojsci da „polože svoje oružje“.

„Neka pozovu svoje rođake koji se nalaze trenutno u Donbasu naoružani, da polože oružje i da sačuvaju svoje živote. Što više budu pružali otpor, to će žrtava biti više“, ističe se saopštenju vlasti DNR, prenosi Sputnjik.

U obraćanju ukrajinskim vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike navele su da ukrajinski građani nemaju zbog čega da strahuju i da niko neće pucati na civile.

„Biće likvidirane isklhučivo vojne jedinice koje pružaju otpor. Ko se bude predao, biće mu pošteđen život“, kaže se u saopštenju.

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa „uskoro biti oslobođeni“.

On se obratio stanovnicima DNR u gradovima koji su još uvek pod kontrolom ukrajinske vojske i poručio da njima ništa ne preti i da ostanu mirni.

Istovremeno, predstavnik Narodne milicija DNR Eduard Basurin saopštio je da ukrajinske snage trpe gubitke i zatražio da se otvore humanitarni koridori radi pružanja pomoći.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska nije položila oružje, da pripadnika oružanih snaga ima dosta i da je situacija komplikovana, a da jedinice nacionalnog bataljona „Azov“ trenutno blokiraju grad Mariupolj.

Narodna milicija samoproglašene Luganske narodne republike saopštila je da je oslobođeno selo Lopaskino koje je do sada bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

Istovremeno, lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da je na liniji fronta situacija napeta, ali da vojska LNR napreduje prema planu, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar