U trendu

Voks pravi politički kapital na suđenju separatistima

MADRID – Španska ultradesničarska stranka Voks koristi suđenje katalonskim separatističkim vođama u kojem aktivno učestvuje i pokušava da stvori „politički kapital“ ističući žestoko protivljenje nezavisnim pokretima.

Optuženi, međutim, odbijaju da odgovore na njihova pitanja, a jedan svedok je čak izašao iz sudnice u znak protesta, preneo je Rojters.

Prema španskom pravnom sistemu, naime, svako može postati kotužilac, koji se naziva i „narodnim tužiocem“ i tako može da učestvuje u sudskim postupcima.

Stranka Voks, inače nova na španskoj političkoj sceni iskoristila je ovu posebnost da preuzme ulogu na suđenju katalonskim separatističkim liderima.

Voks, čija se platforma fokusira na nacionalizam i snažno se protivi bilo kakvim ustupcima regionima, pojavila se na političkoj sceni kada je osvojila mesta na izborima u Andaluziji 2018. godine.

Propagirajući ogorčenost prema imigrantima, visokoj nezaposlenosti i katalonskom pokretu za nezavisnost, osvojili su mesta u lokalnom parlamentu i bio je to prvi izborni uspeh za krajnje desnu stranku od povratka Španije u demokratiju kasnih 70-ih nakon smrti diktatora generala Fransiska Franka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.