U trendu

Vranješ: BiH plaća prostorije konzulata u Rijeci u kojima niko ne radi

ZAGREB/BANJALUKA – U vreme bivše ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković u Rijeci i Novom Pazaru otvoreni su konzulati koji do danas nisu profunkcionisali, a ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ističe da je bilo primetno da je bivša šefica diplomatije ulagala dosta energije i da je zloupotrebljavala resor kojim je rukovodila radi skupljanja političkih poena.

Ambasador Vranješ ističe da od aprila prošle godine BiH za iznajmljivanje prostora za konzulat u Rijeci plaća mesečno 3.720 evra, a da taj DKP, kako kaže, nikada nije zakonski profunkcionisao.

Vranješ je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a rekao da, koliko je njemu poznato, pravilnik o sistematizaciji Ministarstva spoljnih poslova i u DKP mreži još nije izmenjen i dodao da Savet mininstara nije imenovao konzule u Tirani, Novom Pazaru ili Rijeci.

„Teško je ustanoviti šta je bila logika i da se na takav način nešto otvara pod svaku cenu, a onda se prostor zaključa posle presecanja vrpce, a troškovi se plaćaju i dalje“, naveo je ambasador Vranješ.

Govoreći o mandatu nekadašnje ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara Bisere Turković, Vranješ je rekao da je „bilo primetno da je ona dosta energije ulagala u zloupotrebu Ministarstva spoljnih poslova i DKP u svrhu skupljanja stranačkih poena po bošnjačkoj dijaspori u svetu“.

Prema njegovim rečima, za vreme privremenog finansiranja nije postojao legalan način prebacivanja novca.

„Onda su smislili da novac prebacuju u ambasadu u Zagrebu pa da to onda ambasada pokriva, dakle, ja da budem potpisnik. Na neki način su nas pokušali uvesti u nezakonitost, da budemo saučesnici. Odmah sam to odbio jer je sve išlo mimo zakona. Obavestio sam kabinet Ministarstva spoljnih poslova da se dešavaju mutne radnje i da ne želim da učestvujem u tome. I u javnosti sam govorio da takve stvari ne smeju da prođu ispod radara“, jasan je Vranješ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.