U trendu

Vrhovna rada proglasila ruske akcije u Ukrajini geonocidom

KIJEV – Ukrajinski parlament Vrhovna rada usvojio je rezoluciju kojom se akcije ruskih snaga u zemlji proglašavaju „genocidom“, saopšteno je iz ukrajinskog zakonodavnog tela.

Kako je obrazloženo, „sada je jasno da akcije koje su počinile oružane snage Ruske Federacije predstavljaju ne samo zločin agresije, već takođe imaju za cilj sistematsko i dosledno uništavanje ukrajinskog naroda, njegovog posebnog identiteta i lišavanje njegovog prava na samostalan razvoj“.

„Ovo zahteva hitno prepoznavanje akcija koje su počinile ruske oružane snage tokom najnovije faze oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara 2022. godine, kao genocida nad ukrajinskim narodom“, navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu Vrhovne rade, prenosi CNN.

U saopštenju se još navode masovna zverstva, namerno ubijanje civila i prisilno premeštanje dece na rusku teritoriju, kao neke od akcija ruskih snaga koje predstavljaju genocid, precizira američka televizija.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije ove nedelje nazvao zločine koji se dešavaju u Ukrajini „genocidom“, ali je dodao i da njegova primedba nije pravna kvalifikacija, prenosi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar