U trendu

Za Angelu Merkel kohezija Evrope prioritet sledećih godina

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je jačanje kohezije Evropske unije „odlučujuće pitanje“ narednih godina.

„Sve evropske članice, svih 27, moraju da se snažnije nego ikada založe za jačanju zajednice solidarnosti. To će biti odlučujuće pitanje narednih godina“, rekla je kancelarka u govoru koji će večeras biti emitovan na televiziji.

Po njenim rečima, budućnost Nemačke „neraskidivo je povezana s budućnošću Evrope“, a Pariz i Berlin žele da zajedno rade da bi ojačale EU.

„To za nas Evropljane znači predstavljanje naših vrednosti na solidaran način i pouzdano, kako unutar EU tako i van (Unije)“, rekla je kancelarka Merkel dok se EU suočava sa odlaskom Velike Britanije iz članstva i s dubokom podeljenošću prema prijemu izbeglica.

Ona je navela da Evropa treba da bude ekonomki jaka i pravdena, sposobna da „brani svoje spoljašnje granice na odgovarajući način i da osigura bezbednost svojih gradjana“.

Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron su polovinom decembra obećali da će uskoro predstaviti zajedničku viziju reforme zone evra u kojoj je 19 zemalja Unije.

Nemačka se takodje suočava sa unutrašnjepolitičkom krizom jer posle parlamentarnih izbora održanih krajem septembra još nije formirana vlada. Kancelarka Merkel je u govoru ponovo obećala da će raditi na tome, da vlade bude fomirana što brže i da bude stabilna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.