U trendu

Za Notr Dam prikupljeno mnogo više nego što treba

Od kada je pre deset dana izgoreo deo Notr Dama, širom sveta stigle su donacije za obnovu. Do sada je prikupljeno oko 750 miliona evra. Stručnjaci, međutim, navode da je potrebno oko 600 miliona evra. Stižu i brojne kritike da je novac mogao da se utroši i na drugim mestima.

Ljudi širom sveta, vlade i milijarderi prikupili su najmanje 750 miliona evra za obnovu francuske katedrale koja je stradala u požaru 15. aprila.

Francuski ekonomisti u oblasti građevine još ranije su sugerisali da bi donacije mogle daleko da premaše cenu obnove.

Prema procenama stručnjaka, rekonstrukcija katedrale mogla bi da iznosi minimum 300 miliona, a maksimalno 600 miliona evra. U tu cenu ulaze troškovi obezbeđivanja strukture, zamene krova i okvira, upošljavanje stručne radne snage i restauracija.

Bi-Bi-Si piše da osiguranje ne pokriva radove budući da je katedrala u vlasništvu države, koja je upravo i osiguravač.

S druge strane, pojedini eksperti procenjuju da bi radovi mogli da koštaju i više od milijardu evra, dok ima i onih koji poručuju „šta košta, da košta“.

U vreme kad su počele da stižu visoke donacije, poput one vlasnika „Loreala“ koji je dao 100 miliona evra, krenule su i kritike da je toliki novac mogao da bude utrošen tamo gde je više potreban.

Jedna od onih koja predvodi salve kritika je i glumica Pamela Anderson koja je tim povodom oštro reagovala na Tviteru.

I Pokret „Žuti prsluci“ izneo je brojne primedbe koje su tokom subotnjih protesta eskalirale u sukobe sa policijom.

„Žuti prsluci“ dodatno su ogorčeni jer su za samo nekoliko sati prikupljene stotine miliona evra, dok su njihovi zahtevi u borbi protiv francuskih vlasti ostali bez odgovora.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)