U trendu

Zabrana unošenja laptopa u putničke kabine za sada van dnevnog reda, ali pregovori se nastavljaju

Zvaničnici SAD i EU odlučili su da ne uvode zabranu unošenja laptopa u putničke kabine aviona na letovima ka SAD, ali su najavili nastavak razgovora o povećanju bezbednosti.

Zvaničnik koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Briselu rekao je da je zabrana za sada „skinuta s dnevnog reda“, ali da je postignut dogovor da se nastave rezgovori, kao i da se više razmenjuju obaveštajni podaci.

Jedan izvor EU ocenio je da je sastanak bio od ključnog značaja, a kako je preneo Bi-Bi-Si, predstavnici SAD su rekli da je ovaj sastanak označio početak bolje komunikacije o bezbednosnim pitanjima.

Evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos i komesarka za transport Violeta Bulc diskutovali su sa delegacijom SAD koju je predvodila zamenica direktora Stejt departmenta za unutrašnja pitanja Elejn Djuk (Elaine Duke) o tome da li unošenje laptopa u avionsku kabinu predstavlja opasnost, a razlog za strah je da bi teroristi mogli da u njima sakriju bombe.

SAD su u martu uvele takvu zabranu na letovima iz 10 zemalja (Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta), dok je Velika Britanija uvela sličnu zabranu za letove iz šest zemalja.

Iz Evrope dnevno za SAD poleti 400 aviona, sa oko 85.000 ljudi, pokazuju podaci avioprevoznika i američke vlade.

Zabrana uvedena u martu za 10 zemalja odnosi se na mnogo manji broj letova, svega oko 50 dnevno, ali su bliskoistične kompanije ipak osetile posledice jer su obuhvaćeni njihovi glavni aerodromi.

Zabrana laptopa na letovima iz Evrope pogodila bi kompanije Ameriken, Delta er i Junajted, kao i njhove evropske partnere.

Problem nije samo u tome što putnici ne bi imali jednostavan način da se zabave ili da rade tokom dugog leta.  

Ovakva mera bi otežala organizaciju na aerodromu, a aviokompanije strajuju da bi zabrana dovela do većeg broja odlaganja letova i svalila na njih veći teret odgovornosti za moguće oštećenje ili kradju uredjaja iz prtljaga, navodi AP.

Aviokompanije predlažu alternativna rešenja, poput korišćenja mašina za otkrivanje tragova eksploziva, uključivanje uredjaja prilikom ulaska u avion kako bi se pokazalo da nije reč o bombi, i razvrstavanje putnika po stepenu rizika, što bi moglo da znači da se onima koji često putuju dozvoli da laptope zadrže u kabini, dodaje ova agencija.

Bi-Bi-Si prenosi i stavove udruženja za poslovna putovanja da bi se broj službenih putovanja drastično smanjio, jer firme ne bi dozvolile da se laptopovi unose u ptrljažnike zbog osetljivih informacija.

Stručnjaci za bezbednost, medjutim, ističu i na dodatni problem, a to je mogući požar ukoliko bi veliki broj uredjaja sa baterijama bio smešten u prtljažniku aviona. 

Objavljeno na www.euractiv.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.