Zabrinutost Britanije zbog Španije i ruskih vojnih brodova

Velika Britanija izražava zabrinutost da bi Španija mogla da dozvoli ruskoj flotili da napuni gorivo na putu ka Siriji, rekla je danas portparolka britanske premijerke Tereza Mej, dodajući da London pažljivo prati situaciju.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razmatra zahtev ruske flotile da napuni gorivo u njenoj severnoafričkoj enklavi Seuti, dok NATO izražava zabrinutost da bi ratni brodovi koji idu ka Siriji mogli da budu iskorišćeni za napade na civile u Alepu, prenosi Rojters.

“Premijerka Mej je jasno stavila do znanja da mi želimo da radimo sa drugim partnerima kako bi se povećao pritisak na Rusiju da prestane da bombarduje Alepo. To je ono što je stvarno bitno”, rekla je portparolka britanske vlade.

Ranije danas je i britanski ministar odbrane Majkl Falon izneo sličnu zabrinutost zbog eventualnog postupka Španije.

“Mi bismo bili veoma zabrinuti ukoliko bi bilo koja članica NATO pomislila da pomogne ruskim nosačima koji bi na kraju mogli bombardovati sirijske civile”, rekao je Falon novinarima.

Španija se suočava sa kritikama, jer se navodno sprema da u luci Seuta isporuči gorivo flotili ruskih ratnih brodova predvođenoj nosačem aviona “Admiral Kuznjecov”, piše danas britanski “Gardijan”.

Očekuje se da će gorivo biti isporučeno tokom dana kada brodovi prođu kroz Gibraltarski moreuz.

Borbena grupa ruskih brodova na čelu sa nosačem aviona “Admiral Kuznjecov” sredinom meseca poslata je u Sredozemlje.

U nedelju, na putu kroz kanal Lamanš nosač su nadletali avioni britanske avijacije (RAF), a namera je bila, kako su preneli mediji da “pokažu svoje prisustvo” i da fotografišu jedini ruski nosač aviona.

(Tanjug)

Ostavite komentar