U trendu

Zagađenost vazduha u Pljevljima skraćuje život za 2,5 godine

PODGORICA – Zbog velike zagađenosti vazduha, već desetak dana zaštitne maske se preporučuju stanovnicima Podgorice, Pljevalja, Nikšića i Bijelog Polja, a lekari tvrde da štetne čestice skraćuju životni vek stanovnika u Pljevljima, na primer, za dve i po godine.

Pljevlja su proteklih 10 dana u magli i sa najzagađenijim vazduhom, a Batrić Potpara koji 45 godina živi pored Termoelektrane kaže da u ovom gradu svako drugo, treće dete ima problem sa disajnim putevima, pa i njegov sin kod koga su se, kaže, ti problei smanjili sa odrastanjem.

„Najviše provodimo vremena u kući. Navikli smo, kad moraš, šta ćeš“, dodao je Potpara.

Na posledice po zdravlje upozoravaju lekari i ističu da sitne čestice poznatije kao PM10 ili 2,5 utiču na srce, pluća, centralni nervni sistem.

Specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Borko Bajić da zagađeni vazduh ne može neposredno da dovede da smrtnog ishoda, ali da dugotrajnim izlaganjem zagađujućim materijama svakako može.

„Imamo podatke koje obajvljuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine na osnovu naših mernih stanica naročito o česticama promera 2,5 azot dioksida i ozona, ta brojka se kreće oko 920 za Crnu Goru za 2022. godinu“, istakao je Bajić.

Ovakav vazduh, naročito u najzagađenijim opštinama skraćuje životni vek, kaže Bajić i precizira da u Pljevljima, smanjenje očekivanog životnog veka je dve i po godine, u Nikšiću godinu i po, a u Podgorici oko osam meseci.

Glavni uzrok zagađenosti u Pljevljima je, kažu ekolozi, ugalj, dok su u drugim sredinama to automobili i paljenje otpada.

„Mi moramo da ukinemo ugalj kao izvor energije i da omogućimo građanima da se greju na čisitije izvore energije bilo da su to toplotne pumpe, loženje na pelet ili na struju“, smatra ekološki aktivista Vuk Iković, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar