U trendu

Zajednička komemoracijja važan i ohrabrujući korak

PLAVNO – Dolazak predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i ministra branitelja Tomislava Medveda na komemoraciju srpskim žrtvama u Grubore specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom Veran Matić vidi kao veoma važan gest, trenutak koji treba iskoristiti za poboljšanje odnosa dve zemlje.

Matić prisustvuje komemoraciji u Plavnom, sa grupom bivših meštana tog zaseoka, koji sada žive u Leštanima, sa kojima će se razgovarati o mogućnosti održivog povratka u potpuno napušteno selo.

Kako je rekao za Tanjug, od hrvatskog ambasadora u Srbiji dobio je informacije da je u prethodnim razgovorima bilo zainteresovanih za obnovu kuća, a da će o “dimenziji povratka” odlučiti sami, kada se uvere da li im odgovaraju uslovi.

Matić ističe da nije dovoljno obnoviti kuću ili napraviti put, već povratak mora biti održiv, mora imati i osnovu za to – da ima posla, da bi oni koji bi se vratili imali prihode.

“Ali, ovo je dosta važan prvi korak. Osećam drugačiju atmosferu u hrvatskom establištemnu, u vladi, kada je reč o odnosu prema žrtvama ‘Oluje’ i onima koji su proterani. Mene to ohrabruje. Ja sam, između ostalog, tu i da podržim takve trendove, učešćem u komemoraciji ovde, u Plavnom i Gruborima. Bio sam u Varivodama i gledaću da budem na svakom mestu”, rekao je Matić posle pomena u selu Plavno.

Izrazio je zadovoljstvo što ove godine počinju zajedničke komemoracije, koje nisu odvojene, kao do sada.

“Čini mi se da je to nešto što je odluka vlade i da će to biti samo prvi korak, da će te gestove pratiti konkretni rezultati, nešto što će biti učinjeno za ljude koji su proterani, a koji bi se možda vratili ili rešili neke svoje probleme”, kaže Matić.

Na pitanje zašto je nešto tako tek sada moguće u Hrvatskoj, Matić odgovara da je radikalna desnica izgubila na izborima u toj zemlji, odnosno nije dobila toliki broj glasova koji bi mogao da predstavlja uslovljavnaje za komproms sa Plenkovićem.

Ističe da je odluka da HDZ napravi koaliciju sa SDS S veoma važna i hrabra sa obe strane.

“Naročito sa ovakvom platformom, da se napravi jedan preokret kada je reč o suočavanju sa prošlošću od pre 25 godina, zajedničkom prošlošću i da se pogleda u oči međusobno i da se priznaju sve žrtve. Dolazak danas ovde vrha hrvatske vlasti su gestovi koji su veoma važni i siguran sam da će oni uslediti u Srbiji i da će Vučić sigurno poseteiti neka od mesta stradanja i na taj način podržati ceo talas koji ide ka normalizaciji odnosa”, rekao je Matić.

Ističe da je pitanje žrtva, pre svega, humanitarno pitanje, koje treba odvojiti od političkih prepucavanja, jer kada se to učini, biće lakše rešavati posebne nerešene oblasti, koje postoje između Srbije i Hrvatske.

“Ovo može biti dobar početak”, rekao je Matić.

Upitan da li to znači da se može očekivati boljitak u odnosima dve zemlje, Matić kaže da on nije prorok, ali da vidi pozitivnu atmosferu.

“Vidim pozitivnu spiralu, u odnosu na negativnu koji smo ranije viđali i ovo je trenutak koji treba iskoristiti. On ne sme da se propusti, jer za šest meseci može doći neka nova priča, neka nova korona koja će odvući pažnju. Ovaj trenutak je važan i sve strane treba da ga iskoristiti”, rekao je Matić.

Komemoraciji srpskim žrtvama, koje su ubijene tokom i nakon akcije „Oluja“ u Plavnom prisustvuje hrvatski državni vrh, predsednik Zoran Milanović, ministar branitelja Tomislab Medved, te predstavnici branitelja, kao i potpredsednik hvratske vlade iz redova srpskog naroda Boris Milošević, predsednik SDS S Milorad Pupovac, gradonačelnik Knina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)