U trendu

Zapad se pita: Šta to smera Rusija u Kalinjingradu

Novi bunkeri i rakete, obnovljene avio-baze, proširena skladišta oružja: Rusija „nešto smera“ u Kalinjingradu, koji je bukvalno „kao nož pod grlom NATO-u“, piše australijski portal „Njuz“.

Prema navodima australijskog portala, koji se poziva na satelitske snimke Si-En-Ena, u ruskoj enklavi brzo se šire i obnavljaju najmanje četiri važna vojna objekta. Jedan od saradnika Pentagona izjavio je da to obnavljanje predstavlja „najveći korak Rusije na putu militarizacije Kalinjingrada“.

„Ako oni žele da izazivaju nas, izazvaćemo i mi njih“, izjavio je admiral Džejms Fogo. „Nas neće uplašiti sistemima koji se tamo nalaze“, dodao je on.

Portal navodi da je Rusija ranije uz pomoć bombardera, lovaca, podmornica i borbenih brodova „simulirala napade na zemlje kao što su Danska, Norveška, Švedska i Finska“, ali da „sada podiže svoje uloge“.

Na satelitskim snimcima se vidi da se u Kalinjingradu odvijaju veliki radovi. U jednom od skladišta nuklearnog oružja, očigledno se, kako navodi portal, usavršava jedan od bunkera. Obnavlja se i baza raketne brigade u Černjahovsku, koja je ranije ove godine dobila nove rakete kompleksa „Iskander“.

Pored luke u Primorsku već je dograđeno 40 novih bunkera, a u avio-bazi Čkalovsk izgrađena je nova železnička pruga i sistem za sletanje po svim vremenskim uslovima, piše portal.

2 komentara
  1. Pera

    Zar je moguće da Zapad misli da će Rusija skrštenih ruku gledati kako je NATO opkoljava, izlazi na njene granice, gomila oružje, pokušava da je sankcijama ekonomski uruši…Rusija više nije onako naivna kao bivši SSSR, naučili su lekciju, znaju da se Zapadu ne može verovati.

  2. Anonimni

    A link ?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike