Zarif: Zahtevi SAD nisu realni, prvo ukidanje sankcija

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif potvrdio je danas da njegova zemlja neće prihvatiti američke zahteve da obustavi razvoj nuklearnog programa pre nego što joj SAD ne ukinu sankcije.

„Zahtev Sjedinjeniih Država nije realan i ne može biti prihvaćen“, izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon razgovora s turskim ministrom spoljnih poslova MEVLUTOM ČAVUŠOGLUOM, prenosi Rojters.

Administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena poručila je ranije da Teheran mora da nastavi da poštuje ograničenja prema nuklearnom sporazumu svetskih sila iz 2015. godine, pre nego što se SAD ponovo pridruže ovom dogovoru sa Iranom.

Iran je počeo postupno da krši odredbe sporazuma, nakon što je tadašnji američki predsednik Donald Tramp odlučio da 2018. povuče SAD iz ovog međunarodnog ugovora i ponovo uvede sankcije Teheranu.

Ranije ovog meseca, Iran je nastavio obogaćivanje uranijuma do 20 odsto u svom nuklearnom postrojenju Fordo, a juče su iranski zvaničnici potvrdili da je Teheran premašio najavljenu mesečnu proizvodnju od 17 kilograma, što ga približava nivou za nuklerano oružje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.