U trendu

Zas: ODKB može da posalje snage u Donabas ako se Kijev slozi

MOSKVA – Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) mogla bi da pošalje svoje mirovne snage u Donbas, ako za to postoji mandat UN i dobra volja Kijeva, rekao je generalni sekretar Stanislav Zas.

„Hipotetički možete da zamislite takvo raspoređivanje, ako bi postojala dobra volja Ukrajine, to je ipak njihova teritorija, i ako bi postojao mandat Saveta bezbednosti UN i ako bi to bilo potrebno, a takvu odluku bi trebalo da podrže sve naše vlade“, rekao je Zas u intervjuu za Rojters.

Generalni sekretar ODKB je napomenuo da se sukob na istoku Ukrajine može rešiti samo diplomatskim naporima, ali da je sada razvoj događaja na opasnom putu.

„Ne verujem da će se sada situacija vratiti na staro, kada su u njihovim bazama bili smešteni tenkovi, a vojnici bili u kasarnama. To se neće desiti. Mora postojati razumevanje da je neophodno da se sedne za sto i da se nešto dogovorimo. To je nova realnost“, rekao je Zas, čija je organizacija prošlog meseca poslala mirovni kontingent u Kazahstan, a zajedničku operativnu grupu činili su vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Tadžikistana i Kirgistana.

Zas je naveo da ODKB ima snage od 17.000 vojnika u stalnoj pripravnosti i specijalizovane mirovne snage od skoro 4.000 vojnika.

On je odbacio ideju da je ODKB sredstvo za promovisanje ruskog uticaja, a rekao je i da će tenzije između Istoka i Zapada ostati opasno povećane sve dok se ne postigne dogovor o bezbednosnim garancijama koje Moskva traži od NATO, a za koje je naveo da su u interesu šireg regiona i ODKB-a, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.