Zašto je Evropa NERVOZNA zbog samita Tramp-Putin?

Bivši premijer Švedske i kolumnista „Vašington posta“ Karl Bilt u tekstu za taj američki list navodi da, „nakon singapurskog šoua koji su priredili predsednik (SAD Donald) Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un, možda nam usledi ponovni performans Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, a nakon što su videli šta se desilo u Singapuru, mnogi Evropljani su izrazito nervozni“.

U tekstu pod nazivom „Zašto je Evropa nervozna zbog samita Tramp-Putin“ Bilt piše da nije da Evropljani ne podržavaju ono što Tramp pokušava da učini sa Severnom Korejom i da je zaista njihova podrška u Savetu bezbednosti UN od koristi u pretvaranju Trampove politike “maksimalnog pritiska“ iz retorike u realnost, ocenjujući da ponekad prijatelji mogu da budu korisni.

„Ali, samit Trampa i severnokorejskog lidera mnoge je ispunio određenom nervozom. Malo je bilo onih koji su poverovali da će Kim Džong-un zaista predati nuklearno naoružanje kada je stigao u hotel u Singapuru. Dug, težak i neizvestan diplomatski proces bio je najbolja opcija kojoj je moglo da se nada, svakako mnogo bolja od alternative. Da li će Pjongjang predati sopstvene nuklearne kapacitete u doglednoj budućnosti, ostaje da se vidi“, poručuje Bilt.

On navodi da, međutim, Tramp sada želi brzi samit sa Putinom, a evropske lidere brine da će ishod svega biti da će jedan lider dobiti šou, a drugi ono što je suštinsko.

„Evropljani svakako vide i logiku i neophodnost toga da se sedne sa liderom Rusije u odlučnom dijalogu o pitanjima strateške stabilnosti, agresije na Ukrajinu i užasima Sirije. Oni to i sami redovno rade“, smatra Bilt.

On ocenjuje da bilo zaista zabrinjavajuće ukoliko bi Tramp iskoristio singapurski scenario.

„Možemo čuti da Putina voli narod Rusije, da mu se generalno može verovati, da će dva lidera ostvariti sjajne odnose i da su divni dani pred nama. Predsednik (Tramp) bi mogao i da dobaci da ima nekih lepih plaza gde bi mogle neke vikendice da se naprave. Ljudska prava? Pa, teško je i u mnogim krajevima sveta. A Rusija, treba o tome misliti, pravi nuklearne bombe“, piše Bilt.

On navodi i pitanje Krima i ističe da je Trampov stav da to nije Putinova krivica već da je to greška njegovog prethodnika u Beloj kući Baraka Obame koji je „zabrljao“ po tom pitanju.

„Oni ionako tamo svi govore ruski, rekli su Trampu, kao uostalom i u većem delu Belorusije i Kazahstana“, piše Bilt.

Švedski diplomata navodi da, ukoliko Tramp sledi singapurski scenario, to će značiti i da će stav biti da su NATO vežbe u Evropi provokacija i da bi ih trebalo ukinuti, a pri tome će i američki poreski obveznici uštedeti novac.

„A Nemci bi trebalo da prestanu da prave automobile, nego da se umesto toga usredsrede na tenkove“, navodi se u Biltovom tekstu.

Bilt ocenjuje da je Putin opasan sagovornik.

„On će nabaciti par rečenica o tome kako je Tramp veliki lider, da suverene nacije imaju pravo da rade ono što vole, kao i neophodnost kontrole granica. On će istaknuti i da govore ruski na Krimu i da, inače, imaju odlične plaže“, smatra Bilt.

On navodi da je mnogo važnijih pitanja na stolu od gore pomenutih, poput toga da bi Amerika trebalo da podrži ukrajinski suverenitet kroz podržavanje politike UN u regionu Donbasa, ali da se jasno osudi anekcija Krima. Po njemu, tu je i pitanje trajnog mirovnog procesa u Siriji koji bi Amerika trebalo snažno da podrži, kao i pitanje smanjenja nuklearnog naoružanja.

„Nadajmo se da će samit predsednika Rusije i predsednika SAD imati za cilj odbranu interesa i vrednosti Zapada. Ali, u današnje vreme, ko zna? Evropa je svakako nervozna“, zaključuje Bilt.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike