najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto nema Palestine na mapi?

Nakon peticije koju je potpisalo desetine hiljada ljudi sa zahtevom da Gugl ponovo postavi mapu Palestine, taj najviše korišćen pretraživač veba na svetu odgovorio je da naziva Palestina nikada nije ni bilo na Google.Maps, ali da je otkriveno da su nestali nazivi Zapadna obala i pojas Gaze.

“Radimo brzo da vratimo te nazive nazad u to područje”, rekao je portparol Gugla kako prenosi sajt Endgadget.

Na mapi se sada vidi isprekidana linija koja označava palestinske teritorije i gradovi se na njima definišu kao palestinski ako se klikne na njih. Vikipedija na Google.Maps opisuje Palestinu kao “de jure suverenu državu”, što je termin koje UN korist od 2013. godine. Palestina je krajem 2012. godine proglašena državom nečlanicom posmatračem u svetskoj organizaciji.

Iako Gugl nije nikada koristio i zato nije mogo da ukloni naziv Palestina, mnogi korisnici društvenih mreža i glavni novinski sajtovi verovali su da jeste. To je izazvalo žestoko protivljenje i navelo Forum palestinskih novinara da traži izvinjenje. Iako za reagovanje navodno nije bilo razloga smatra se da taj incident pokazuje da Gugl, Epl i Majkrosoft moraju voditi račina kako predstavljaju regione, odnosno da obrate pažnju na politički osetljve.

U peticiji koju je pripremio Zak Martin osudjuje se izostavljanje Palestine sa mape kao ozbiljna uvreda Palestinaca. Broj potpisnika peticije znatno se povećao u poslednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Gugla.

“To je deo izraelskog plana da se ustanovi njegov naziv kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvek”, navodi se u saopštenju koje je preneo sajt Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike