U trendu

Trik koji će vam sigurno koristiti: Kako da vam rezultati pretrage na Google-u budu precizniji?

Iako svi teže poboljšanju, čini se da su nedavne promene postale previše opširne, često dovodeći do rezultata koji su potpuno nevezani za originalni upit

Korisnici su počeli da primećuju pad kvaliteta Google-ovih rezultata pretrage. Jedan od najčešćih problema jeste pojava rezultata koji nisu direktno povezani sa unetim terminima pretrage. Ovo odstupanje od očekivanih rezultata sve je učestalije, delimično zbog sve većeg broja sadržaja generisanog pomoću veštačke inteligencije i optimizacije za pretraživače koji ciljaju na ključne reči.

Ovaj trend možemo delimično pripisati Google-ovoj nameri da bude koristan tako što pretražuje reči slične onima koje ste uneli. Iako ovo može biti korisno u nekim situacijama, čini se da su nedavne promene postale previše opširne, često dovodeći do rezultata koji su potpuno nevezani za originalni upit.

Kako vratiti preciznost u Google pretrage? Postoji jednostavno rešenje koje može pomoći u sužavanju rezultata pretrage na Google-u na ono što ste tačno uneli: upotreba opcije „Verbatim“ ili „Doslovno“.

Aktiviranje opcije „Doslovno“ u Google pretragama

Na stranici sa rezultatima pretrage, potražite meni koji kaže „Alatke“ (Tools), obično se nalazi na desnoj strani ekrana, kako na desktop, tako i na mobilnim uređajima.

Na desktop verziji, meni „Alatke“ možete naći na krajnjoj desnoj strani, pored dugmadi za sugerisane pretrage ili različite kategorije pretrage (slike, kupovina, itd.). Na mobilnim uređajima, ispod polja za pretragu videćete kategorije poput „slike, kupovina…“. Prevucite te reči prstom ulevo; na kraju reda, s desne strane, videćete „Alatke za pretragu“ (Search tools).

Pošto tapnete na „Alatke“ ili „Alatke za pretragu“, pojaviće se padajući meni sa oznakom „Svi rezultati“ (All results). Kliknite ili tapnite na to, i videćete opciju „Doslovno“ (Verbatim).

Ova opcija pod „Alatkama“ ključna je za pretraživanje reči koje ste tačno uneli, prenosi k1info.rs.

Iako kvalitet pronađenih stranica ne može biti garantovan, bar će rezultati biti usko ciljani na vaš originalni upit. Korišćenjem opcije „Doslovno“, možete izbjeći frustracije povezane sa sve češćim pojavljivanjem neželjenih ili nevezanih rezultata pretrage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.